Iklan

Perkhidmatan Mengambil & Edit Gambar - Blog baru

Perkhidmatan Mengambil & Edit Gambar - Blog baru
Kepada pelawat semua,blog yang berkaitan dengan fotografi dari blog ini,telah bertukar ke blog yang baru.Sila klik:

Wednesday, August 20, 2008

Pondok di dusun.

Pondok ni dibuat untuk tunggu buah durian gugur,siap ada elektrik lagi.Kalau nak tidur malam pun boleh.Kepada sesiap yang nak merasa tunggu buah durian gugur,boleh la datang ke sini bila tiba musim buah durian.Aku masa bujang dulu sempat la juga tidur kat sini bersama dengan sepupu,bila bunyi durian gugur je terus kena pergi tengok,tak kira la jam berapa.Kalau tak tengok silap haribulan dikebasnya orang.Di belakang pondok ni lebih kurang 500m ada sebuah parit dan disebelahnya pula terdapat parit taliair.Kalau nak mandi pun boleh,airnya boleh tahan juga sejuknya,sebab kawasannya berhampiran dengan gunung.

Buah durian...

Inilah dia antara buah durian yang dapat kitorang makan pada hari tersebut.Rasanya boleh tahan la juga dan memang puas la kitorang makan sampai dah tak larat.Nak bawa balik ke Putrajaya memang tak cukup,jadi terpaksa la kitorang makan di dusun je.(gambar ayah sedang mengopek buah durian).

Balik kampung...

Gambar di dusun durian di Kg.Raja Bersiong,Ijok Perak.Buah pun dah nak habis,kira sempat juga la kitorang makan.Hari yang kitorang sampai (16/8/08) buahnya kecil-kecil je yang luruh.

Tuesday, August 12, 2008

KENANGAN DI UPM '04/'07

TAMATNYA KELAS DRAMA.
Setelah penat berlatih dan berlakon,akhirnya segala-galanya telah selesai.Rasa puas dan seronok sebab segalanya dah selesai,cuma nak tunggu final exam je lagi.Inilah sebahagian daripada pelajar lelaki kelas Eksekutif UPM '04/'07.Gambar ni diambil sejurus selesai je semua drama dipentaskan.Jelas terbayang kepuasan di wajah masing-masing,lebih-lebih lagi pensyarah drama kitorang iaitu Dr.Normaliza bt.Abd.Rahim.Sesungguhnya dia amat berpuas hati dengan lakonan kitorang semua.
Belakang kiri: Isha,Manap,Mustakim,kamarul,Kahiri,halim,Ghazali,Jamhari dan Zakaria.
Depan kiri: Shahrom,Ansur,Wak Hisham,Man Pajam,Baharudin dan Amin.

Monday, August 11, 2008

KENANGAN DI UPM '04/'07

Pementasan drama.
Inilah antara babak yg terdapat dalam drama "Kotaku Oh Kotaku".Rasanya group kitorang yg sentiasa kedengaran bunyi orang gelak ketawa dalam dewan tersebut berdasarkan aksi Ansur (tukang sapu),Shamsul (tukang pengangkut najis) dan Wak Hisham (mat rempit).Watak aku senang je,sebagai seorang doktor.Cakap pun tak banyak (dalam tak banyak cakap pun,skrip terlupa juga).

KENANGAN DI UMPM '04/'07

DRAMA.
Dalam banyak-banyak paper yg diambil di UPM rasa aku,inilah paper paling berat yg aku rasa,mana taknya...dengan kuliahnya,dengan assignmentnya dan yg paling penting kitorang kena buat drama lagi.Aduh!...
tapi itu masa belajar la,sekarang ni bila teringat balik suasana tu rasa seronok pun ada.Paper ni sebenarnya sebelum ni takde pun kena berdrama,masa semester kitorang je,nak buat percubaan katanya...kalau group kitorang berjaya lepas ni sesiapa yg ambil paper Drama dah tentu kena berdrama.Kitorang berlatih drama masa bulan puasa.Malam pementasan adalah di malam bulan puasa.nak buat macam mana,dah terpaksa.Group kitorang kena tajuk drama muzikal.Pilih punya pilih akhirnya ketua kumpulan telah memilih tajuk "Kotaku Oh Kotaku".
Dari kiri: Halim,Rizal,Azmi Dato' (hantu),aku (doktor),Kamarul dan Isha (YB).Akhirnya drama kitorang berjaya juga dipentaskan di Panggung Percubaan UPM (belakang Dewan Besar UPM).

Sunday, August 10, 2008

KENANGAN DI UPM '04/'07

PERPUSTAKAAN UPM.
Antara pengalaman yang terpaksa dilalui...
...masa ni anak aku yg kedua baru berumur 7 bulan,yang pertama 5 tahun,waktu malam terpaksa bawa anak-anak ke perpustakaan UPM untuk pinjam buku nak siapkan assignment.Pelajar-pelajar sepenuh masa yang berada di sekitar perpustakaan rasa pelik bila kau bawa anak-anak ke situ,pada aku...peduli apa orang nak cakap,susah senang aku bukannya diorang nak tolong pun.Isteri aku pun belajar juga...so sama-sama la bergilir jaga anak,nak ambik orang gaji duit tak cukup. Pinjaman belajar pula tak dapat,memang perit
masa tu. Isteri aku buat PJJ UPM,kos sama seperti aku-Bahasa dan Linguistik '05/'08.Bezanya kelas dia hari cuti je dan kelasnya di bangunan Baitulmal kampung Pandan KL.
dalam keadaan yang susah payah,berjaya juga ditempuhinya.
Nak cerita sikit bab anak yg kedua ni,masa berumur 2 minggu isteri aku terpaksa menduduki peperiksaan akhir semester 3 di bangunan PJJ di UPM dalam keadaan masih pantang,berbaju panas dan siap berstokin.Kitorang terpaksa membawa yang kecil tu sekali ke tempat peperiksaan.Bayangkan la...Ada juga la pensyarah yg bersembang dengan aku kat tempat tu sambil berjenaka...kecik-kecik lagi dah masuk ke universiti....sejuk hati aku mendengarnya.
p/s: betul la orang kata..."nak senang bukannya mudah.."

KENANGAN DI UPM '04/'07

HJH.HALIMAH BT.HASSAN.
Inilah dia pensyarah kitorang iaitu Hjh.Halimah bt.Hassan.Beliau merupakan pensyarah untuk paper BBK 3305 : Kesusasteraan Rakyat Melayu.Untuk paper ni penat juga la nak mengkaji dan membaca teks-teks Melayu lama,tapi alhamdulillah dapat juga banyak ilmu dari pembacaan tersebut.

KENANGAN DI UPM '04/'07

Gambar hari-hari terakhir semasa di semester 6 untuk paper BBK 3305:Kesusasteraan Rakyat Melayu.Pensyarahnya iaitu Pn.Hjh.Halimah atau lebih dikenali dengan nama Mak Limah.Hjh.Halimah memang hebat la oarnagnya terutama dalam bab-bab sejarah Melayu ni.dalam kelas ni set-set cikgu lelaki biasanya akan duduk di barisan belakang,bukannya apa...sebab jumlah kitorang sikit.Kelas ni hanya untuk minor sastera je.
p/s: Gambar bersama Isha,Din Belang,Halim dan Azmi Dato'.



KENANGAN DI UPM '04/'07

Prof.Dr.Awang Sariyan.

Gambar kenangan bersama dengan Prof.Dr.Awang Sariyan.Beliau merupakan seorang pakar dalam bidang bahasa dan linguistik di Malaysia.Dia mengajar kitorang masa semester 6 untuk kertas BBM 3204-Sosiolinguistik.Cara pengajarannya rileks je...takde nak tension kepala otak.Apa yang diajarnya,itu yang masuk dalam periksa dan yang penting kena study.Dia sekarang ni dari maklumat yang diterima,beliau sekarang telah bertugas di Univ.Malaya.
p/s: Gambar ni kitorang ambil masa hari terakhir semester 6,terdiri dari (kiri) : Isha,Aku dan Wan Suib.

KENANGAN DI UPM '04/'07

PEMBENTANGAN HASIL KERJA ( BAHASA DLM MULTIMEDIA - PENSYARAH : DR.NORMALIZA BT.ABD.RAHIM )
TAJUK : TELESIDANG.
Ini adalah antara kenangan semasa di UPM semester 7,ketika mengambil kertas Bahasa dlm Multimedia dgn pensyarah Dr.Normaliza bt.Abd.Rahim.Paper ni setiap minggu ada je kerja yg nak kena bentang dan gambar ni adalah hasil pembentangan kumpulan kitorang yg terakhir pd malam terakhir semester 7 sebelum menduduki peperiksaan akhir semester 7.Tajuk yg kitorang kena bentang ialah "Telesidang".Segala-gala maklumat yg kitorang perolehi telah berjaya dibentangkan dan segala-galanya selamat.Dlm group kitorang,tukang bacanya dah tentu la Mohd Isha b.Tahir (pakar bercakap) dan yg tukang jaga slide power point dah tentu aku yg kena.Dlm paper ni,kira alhamdulillah la,banyak yg kitorang dapat pelajari terutamanya yg berkaitan dgn multimedia dan terima kasih yg tak terhingga buat Dr.Normaliza kerana mengajar kitorang.
p/s: walaupun agak garang orangnya,tapi dia baik...(pernah terjadi pintu bilik kuliah kena tutup,sebab datang lambat ke kuliah).

KENANGAN DI UPM '04/'07

Dewan Kuliah DKAP-C


Dewan kuliah ni adalah kelas kitorang masa semester 5 paper Tamadun Asia.Paper ni kitorang bergabung dengan budak2 Com.Bila dah bercampur tu riuh rendah dibuatnya,maklumla...
semuanya tua-tua belaka,bapa-bapa dan mak-mak budak belaka dan 99% adalah guru di sekitar Lembah Klang.Yang tersenyum tu adalah Datuk Azmi dr Pantai Dalam KL,sebelah dia Zaidi ngajar sekolah Cina di Serdang,depan Zaidi berbaju putih tu adalah Zakaria @ Pak Ya.Yang depan sekali tu Maarof dan dibelakangnya adalah Man (pakar IT).

KENANGAN DI UPM '04/'07

2. MAJLIS MAKAN BESAR 2.

Gambar semasa kitorang makan malam di Bistro bersebelahan South City Plaza,Seri Kembangan,Serdang,selepas selesai periksa akhir semester 7,UPM.Kira makan besar la ni,ini merupakan tempat yg ke 3 kitorang makan besar selepas restoran Western Food di Sri Serdang dan Restoran Anjung.Majlis ni kitorang buat sebaik sahaja selesai peperiksaan akhir semester (kira dah jadi tradisi la..)Ahlinya pun biasanya adalah ahli tetap,terdiri drp Mohd Isha (ketua),WanSuib,Aku,Kamarul,Mustakim,
Zakaria@Pak Ya,Halim dan Zaidi.

Bengkel Fotografi

Bengkel Fotografi

KURSUS STUDIO

KURSUS STUDIO
ALOR SETAR 16-18 DIS 2009

GUNUNG KINABALU 1

GUNUNG KINABALU 1
12 SEPT.1998

GUNUNG KINABALU 2

GUNUNG KINABALU 2
12 SEPT.1998

GUNUNG KINABALU 3

GUNUNG KINABALU 3
11 SEPT.1998